27 september 2010

Jacob Israël de Haan

Uit de digitale bibliotheek
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=haan008

Uit Schrijversinfo
http://www.schrijversinfo.nl/haandejacobisrael.html

Hij gold als de eerste Nederlandse pionier naar Palestina.
Hij nam actief deel aan het politieke leven in Jeruzalem en kwam hierdoor in moeilijkheden. Hij werd zelfs fervent anti-zionist.
Op 30-06-1924 werd hij vermoord. Hij werd met drie schoten vermoord bij de poort van het Shaare-Zedek (De Poorten der Gerechtigheid)-ziekenhuis. Dit was de eerste nationaal-joods politieke moord in Palestina.

Pas in 1985 kwam aan het licht wie de opdrachtgever tot deze moord was: de schutter was Awraham Tehomi, de zionistische strijdbeweging was de opdrachtgever. De opdracht was goedgekeurd door Jitzak Ben Zvi, de latere president van Israel, opvolger van president Weizmann. Men vond hem een 'lastpak'.

Een protestantse Nederlandse theoloog, die De Haans gedichten erg bewonderde, liep met hem door de straten van Jerusalem en zag alle joodse jongeren, kinderen en jongens, die De Haan tegenkwamen, op de grond spuwen. Het geneerde de theoloog nogal en hij zei: 'Dat doen ze ook niet uit achting voor u.' Waarop De Haan antwoordde: Nee, uit achting voor u. Als u er niet bij was zouden ze me in het gezicht spuwen.' (Victor E. van Vriesland, in: Jeroen Brouwers, Zachtjes knetteren de letteren, blz. 27)
 

SCHRIJVER JACOB ISRAËL DE HAAN (1881-1924) - http://www.zizo-magazine.be/pdf/jacob_de_haan.pdf

   In zijn politieke contacten pleit de Haan voor een nieuwe staat waarin joden en Arabieren gelijkwaardig en vreedzaam samenleven. Op de vooravond van een diplomatiek bezoek aan Londen – Palestina stond onder Brits protectoraat – waar hij zijn samenlevingmodel wou bepleiten, werd Jacob Israël de Haan op straat doodgeschoten.
   Zijn dood was internationaal nieuws: het was de eerste – niet de laatste – politieke moord van Israël. Hij werd begraven op 2 juli 1924, in Jeruzalem; zijn begrafenis groeide uit tot een antizionistische demonstratie met duizenden deelnemers. Pas in 1985 kwam, na historisch onderzoek, aan het licht dat een zionistische strijdbeweging de opdrachtgever was tot de moord, die uitgevoerd werd met de goedkeuring van de latere Israëlische president Jitzak Ben Zvi.

Jacob Israël de Haan, de dichter van het joodse lied, 1962


p. 85: Als Agoedist deelde hij aan het eind van zijn leven in elk geval de anti-Zionistische houding van de Palestijnse Christenen.

Geen opmerkingen: